1. Who wants to be a f#2%ing advertising agency?

  Afgelopen dagen was ik samen met een groepje Nederlandse collega’s op de internationale ‘HANG TEN’-bijeenkomst van TBWA\ in Santa Monica, California. Het thema komt voort uit een ultieme truc in de surfwereld. En 10 stond voor de 10 strategieën van TBWA\ om in 2010 in de top te staan van de meest creatieve bedrijven ter wereld. Een mooie ambitie al met al.

  Uiteraard kan ik veel van wat in Santa Monica is besproken niet openbaar maken. Wel heb ik een paar ‘snippets’ & ‘snacks’ om een beeld te geven van onze belevenissen aan de zonnige Amerikaanse West Coast.

  IT’S OUR IDEA!

  Een van de beste sprekers was John Hunt. De worldwide creative director. Hij stelde onder meer een groot probleem aan de orde binnen reclamebureaus. Namelijk het fenomeen ‘it’s my idea!’. Dit leidt volgens hem -door de traditionele hierarchie- tot een situatie die het beste idee vaak niet leidend laat zijn en niet het optimale uit verschillende talenten, disciplines en middelen haalt. En ook nog eens destructief en demotiverend werkt. 

  Zijn oplossing is simpel. We moeten af van de ego’s, beseffen dat iedereen (functie – en discipline onafhankelijk) met een goed idee kan komen en dat bij TBWA\ -wat hem betreft- elk ‘big idea’ voortaan onvoorwaardelijk en altijd ‘our idea’ is… Et voila!

  …\ CAPTURING \…

  Het gaat zeer goed met TBWA\. Op alle fronten is groei. Cash. Creative. Clients. Met andere woorden: winstgevendheid, het niveau van het werk en (nieuwe) klantontwikkeling. Het enige dat vooralsnog achterblijft is de vierde maatstaf-C, namelijk Capturing. Dit wil zeggen de ‘business‘ binnen houden als het werk voor klanten verschuift van ‘above’ naar online en ‘below-the-line’. De verwachting is dat het aandeel van tv-commercials in de hoeveelheid werk de komende jaren verder daalt van 2/3 in 2007 naar 1/2 in 2010. Dus, logischerwijs kreeg de verdere ontwikkeling van online en ‘below-the-line’ en de samenwerking tussen verschillende disciplines binnen TBWA\ veel aandacht in de Los Angeles area. 

  METHOD :: PEOPLE AGAINST DIRTY

  Disruption is en blijft ontzettend belangrijk binnen TBWA\. Het is de afgelopen jaren een onderscheidende manier van werken geweest en erg succesvol gebleken. Leuk was dat een ‘disruptieve’ klant kwam vertellen hoe zij te werk gaan, en welke raakvlakken dat heeft met de invulling van het strategische denken van TBWA\. Method is een zeer jong en succesvol bedrijf dat trendy, milieuvriendelijke, huishoudelijke schoonmaakartikelen maakt. Een mondvol, maar hoe dan ook een hard groeiende luis in de pels van P&G, Johnson&Johnson en de Unilevers van deze wereld. Hun community-merk gaat niet over ‘ideas’, maar over ‘ideals’. Dit verschil leidt -volgens de twee mid-30-ers die Method een paar jaar geleden begonnen- niet tot een ‘share of voice’, maar tot een ‘share of culture’ (en kennelijk enorme verkopen). Binnenkort opent Method haar kantoor in London. Nog even geduld en dan kunnen we ook in Nederland ons huis opleuken met de mooie producten van Method. Kijk vast op de website wat je allemaal gaat aanschaffen. 

  MAL\ :: AUDIENCE CURRENCY

  ‘Original thinking’ & ‘new stuff’ zijn belangrijk voor een bureau. En omdat het medialandschap in rap tempo van ‘broadcast’ naar ‘broadband’ verschuift, wordt naast ‘storytelling’ vooral ‘make noise’ de kritische succesfactor. Met andere woorden: consumenten (nog) bereiken en beraken. Om voorop te lopen op dit vlak, heeft TBWA\ sinds een jaar plus het MediaArtsLab (MAL\) in Los Angeles. En binnenkort overigens ook in London & Tokyo. Centraal staat ‘how consumers digest media and live with brands’. Binnen MAL\ wordt aan ‘intuition about the audience’ gewerkt en zorgt een ‘point-of-view’ met betrekking tot media en gerelateerd aan de merkstrategie tot het optimale advies rond ‘connections’. Over MAL\ valt veel meer te vertellen. Wellicht een andere keer. Een mooie fenomeen wat werd besproken tijdens een Audience Planning sessie was ‘audience currency’. Goede term. Interessante gedachte. Mooi gevonden.

  NEW CURRENCIES

  audience currencies are the things people care about. the are the ways people compare themselves; the language they speak, the symbols they use and the tools to communicate them in a world of ever-changing media experiences. we need to better understand them, know how to use them, know where to speak them, and ultimately find new ways to measure the meaning of our brand’s relationship with audiences through them. when our ideas deal in these currencies, the connections we will have will be more honest, more artful and more meaningful.

  Tor zover….

  Een andere keer schrijf ik wellicht nog over de Q&A met John Wren (de CEO van Omnicom; de holding van TBWA\, DDB & BBDO), het boeiende verhaal van de topdesigner Jonathan Ive van de iPod’s & de nieuwe iPhone van Apple en/of ons verrassende bezoek aan de Estate van Playboy in Beverly Hills. 

  Ik sluit af de woorden van Lee Clow, de hoogste creatieve baas van TBWA\ en een levende reclamelegende. Hij zei met op de achtergrond de tekst ‘How wants to be an an adverting agency’ het volgende ter afsluiting van de ‘HANG TEN’ in Santa Monica:

  ‘We live in the age of media arts. We are at the beginning of the most exciting time the “advertising”  business has ever seen. While many people are talking about the challenge of the multimedia future, i believe this evolving landscape represents the biggest opportunity for creative minds since the 60’s. 

  New technology hasn’t simply made our media options broader; it has actually expanded and changed the ways a brand can behave, our talent is still about storytelling. And by using new delivery systems, formats, screens and experiences, we can redefine the way these brand stories are told. 

  The best is yet to come!’.

  Bekijk hier een selectie van de foto’s van de reis.


reacties