1. Denken zonder zwaartekracht

    Jean-Marie Dru schreef recent een aardig verhaal over het boek ‘Innovation Killer’ van Cynthia Barton Rabe. De aanleiding was dat hij een grote mate van overlap ziet tussen de strategische tool Disruption van TBWA\ en het ‘zero-gravity’ denken dat Rabe beschrijft. 

    Rabe vindt kennis en expertise binnen ‘competente’ bedrijven dodelijk voor innovatie. Zeker in combinatie met de neiging van mensen om beslissingen te nemen zoals naaste collega’s dat zouden doen en het liefst te gaan voor beproefde, waar-gebleken methodes van zogenaamde experts. Er zijn dus vrije denkers nodig die een mentale afstand hebben van een organisatie, die graag leren en open staan voor van alles en nog wat en die makkelijk relaties kunnen leggen tussen mensen, ideeën, inzichten en oplossingen. Moest gelijk denken aan de ‘rebels’ en de ‘crazy ones’ en ‘no respect for the status quo’ uit de legendarische Think Different-campagne van Apple.

    In lijn met dit denken is het leuke boekje ‘Whatever you think. Think the opposite’. De super mooi & slim vormgegeven bestseller van Paul Arden. Het voordeel van dit boek is dat je het in 40 minuten uit hebt (tijd = immers geld of de kans om weer verder te zoomen) en dat er allemaal mooie‘dooddoeners’ in staan. Dingen die je eigenlijk al weet, maar waarvan het goed is dat een ander het even heeft opgeschreven.

    Een van de shift in anders denken en werken is volgens Arden niet vooraf het perfecte te ontwikkelen, maar gewoon te starten en ‘fix it when you go’. Denken in ‘releases’ dus. Het boek gaat over wat goede ideeën zijn (‘the ones that happen’), waarom het goed is om ontslag te nemen of ontslagen te worden (creëert namelijk opeens denk-ruimte) en dat in de ‘age of creativity’ meer hebt aan verbeeldingskracht dan kennis en expertise in de vorm van mooie cijfers op school. Als afsluiter een citaat van Arden zonder zwaartekracht: ‘the world is what you think of it. So think of it differently and your life will change’.


reacties