1. Emerce Insight :: innovatie van en voor fastmovers

  Afgelopen donderdag was ik dagvoorzitter bij de Emerce Insight FMCG. Het doel van de dag was Fast Mover Consumer Good adverteerders bij te praten over innovatie op het gebied van digitale marketing en business ontwikkeling. Enkele foto’s en de presentaties van ondermeer Heineken en Bacardi zijn hier te vinden.

  De dag begon na mijn korte introductie over het verschil tussen online als medium en online als kanaal met een inspirerende presentatie van Floris Cobelens van Heineken. Hij liet zien welke platformen en diensten Heineken aan het ontwikkelen is om het merk verder tot leven te brengen en consumenten te inspireren en activeren.

  Voorbeelden zijn The City, Design Your Own Heineken en het nog te lanceren service Heineken Access. De moraal van het verhaal was wat mij betreft dat Heineken een shift heeft gemaakt van ‘het gaat er niet om dat je er bent’ naar  ‘het gaat er steeds meer om hoe je er bent’.

  Olav Lijnback van Gfk Daphne liet aan de hand van een aantal praktijkcases zien hoe de effectiviteit van online campagnes beïnvloed wordt en welke rollen creatie, bereik en contactfrequentie spelen binnen een succesvolle multimediale strategie.

  Alex van Leeuwen van Buzzcapture houdt zich bezig met online reputatie management. Hij presenteerde op welke manier hij (ondersteund door technologie) adverteerders helpt om inzicht te krijgen in hoe consumenten denken & praten over merken en wat je met deze inzichten als marketeer kunt (en zou moeten) doen. Opvallend is dat 75% van de consumenten inmiddels sociale media gebruiken en dat -let op- 1 op de 3 consumenten zijn of haar beeld van een merk veranderd op basis van meningen en ervaringen van andere consumenten online.

  Arjanneke Teeuw van Healthy People presenteerde haar ‘purple cow’. Een innovatieve, supergezonde granaatappelsap die enorm scoort binnen de grote supermarkten. Arjanneke doet aan zero budget marketing & heeft tot nu toe aan PR en word-of-mouth marketing genoeg gehad om haar product te promoten.

  Joost van de Loo van Lemz schetste zijn visie op de ontwikkelingen online. Van ‘traffic generation’ naar ‘compelling experiences’ en ‘useful functions’. Hij toonde de nieuwe IKEA campagne ‘Opknussen’. Een combi van de twee laatstgenoemde ontwikkelingen en de bewijsvoering van het denken achter ‘marketing as a service’. En… om het met (nog) een moderne kreet samen te vatten ‘ a participative experience’. Mooi gedaan.

  Philip Sijthoff van Unilever presenteerde hoe Unilever al jaren (succesvol) werkt aan een centrale consumenten database en welke rol multi-branded platformen als Life&Cooking spelen binnen de marketingstrategie. Het doel is de merken directer te activeren, relevanter te zijn en consumenten nog efficiënter te bereiken & beraken. De Unilever database is ‘consumer centric’, ‘loopt’ door alle kanalen en merken heen en past binnen de 360o mindset die de marketeers van Unilever nastreven. Goed om te zien hoe dit bedrijf hun visie op het veranderende medialandschap succesvol heeft vormgegeven.

  Dax Denneboom van Friesland Foods presenteerde zijn online aanpak voor Chocomel. Opmerkelijk is dat Chocomel een online shop heeft. Hierdoor is online niet alleen een medium, maar ook een kanaal geworden voor deze FMCG-fabrikant. Aan de hand van virale campagnes streeft Dax ernaar om meer ‘brand lovers’ te krijgen en die in te zetten om het merk verder uit te dragen richting  potentiële, nieuwe ‘brand lovers’.

  De laatste spreker was Pieter Waller van Bacardi. Hij lichtte op een inspirerende wijze toe dat Bacardi niet echt een FMCG te noemen is, maar meer een massamerk. Zijn belangrijkste uitdaging is ‘connected’ te blijven met zowel ‘mavens’ (die de toon zetten) als met de ‘majority’ (de groep die uiteindelijk de grootste hoeveelheid Barcadi drinkt).

  Aan de hand van ondermeer ‘tickle down’-en ‘tickle around’-effecten en ‘pecuniary emulation’ (zie presentatie) liet hij zien hoe Bacardi dit op aanpakt met verschillende communicatieplatformen als bespoke & Mojito’s. Opmerkelijk is dat Bacardi de mode-industrie en niet andere drankfabrikanten als benchmark heeft. Dit is waarschijnlijk de reden dat ze zo vernieuwend bezig zijn…

  Al met al was het – na het congres Digitaal Willen We Allemaal – weer een interessante dag met voldoende inspiratie voor adverteerders om op een innovatieve, succesvolle en effectieve wijze de recessie te bestrijden 😉 

   


reacties