1. Uitgeven wordt weer sexy…. en betaald

    Laatste editie van mijn maandelijkse column in de MarketingTribune

    Ook ik ben de gelukkige bezitter van een iPad. Het nieuwe digitale speeltje dat Apple recentelijk in Amerika heeft geïntroduceerd. Volgens dit succesvolle bedrijf hebben we te maken met een ‘magisch en revolutionair apparaat voor een ongelofelijke prijs’. Mijn eerste ervaringen zijn zeer positief. De iPad is wat mij betreft een apparaat voor erbij. Naast mijn laptop en mijn smartphone. Het is een device om met een tv-programma of de open haart op de achtergrond lekker op de bank video’s te bekijken, mail te beantwoorden en bijvoorbeeld spelletjes op HD-kwaliteit te spelen. Individuele media-consumptie. Alles on demand. Het aanbod informatie en entertainment via de browser en allerlei handige applicaties is oneindig. Content die ik tot nu toe veel heb geconsumeerd komt via de ‘Uitzending gemist’-app van de publieke omroep en de special voor iPad ontwikkelde editie van TED.com: het platform met interessante presentaties op het gebied van technologie, entertainment, milieu en design. Uiteraard heb ik ook ebooks gedownload. Het lezen van een boek op dit apparaat bevalt prima. De kans dat ik nog naar een fysieke boekhandel ga is heel klein geworden. Mijn kinderen zijn overigens niet weg te slaan bij dit apparaat. Filmpjes op Youtube worden afgewisseld met allerlei 3D spellen en het interactieve meeleesboek van Disney rond de film Toy Story is uitermate populair. De iPad is niet alleen goed nieuws voor de gebruiker, maar vooral ook voor iedereen die zijn geld verdient met het uitgeven van content. Immers de iPad biedt allerlei laagdrempelige manieren aan om geld te vragen voor informatie en entertainment. Zo heb ik al een betaald abonnement op de Wall Street Journal genomen, kosten nieuwe levels binnen een game een paar euro extra en neemt bij mij het aantal betaalde applicaties die ik gebruik gestaag toe. Ik hoop dat door de ontwikkeling van devices zoals de iPad uitgevers weer geld kunnen verdienen aan hun informatie en entertainment. Dit zal hopelijk leiden tot minder storende reclamevormen -zoals homepage take-overs en knipperende banners- die pubishers nu op het internet nodig hebben om  hun content iets op te laten leveren.


reacties