1. Boodschapp in Amerika

    Afgelopen week was ik in San Francisco. Het eerste deel van de week heb ik de AIG Agtech bezocht. Dit is de conferentie voor startups en VC’s die actief zijn op het gebied van ag- en food-tech.

    Op dinsdag heb ik daar Boodschapp mogen pitchen, wat zeer interessante contacten heeft opgeleverd.

    Een van de hoogtepunten van de AIG Agtech was een toespraak van de Amerikaanse minister van landbouw. De grootste uitdaging van de voeding producerende industrie is volgens hem dat de komende 20 jaar wereldwijd meer voeding geproduceerd moet worden dan de afgelopen 20 eeuwen. Belangrijke ontwikkelingen zijn wat betreft Tom Vilsack efficiëntere “precision” landbouw (dankzij sensoren en drones), “local foods systems” (zoals het Amerikaanse Goodeggs) en uiteraard informatietechnologie die consumenten makkelijker en persoonlijker “well informed” gaat maken. Het is duidelijk dat alle grote  Amerikaanse VC’s zeer geïnteresseerd zijn in ag- en foodtech. Het is voor hen nog wel even zoeken welke rol ze (willen) gaan spelen. Veel landbouw-ontwikkelingstrajecten kunnen niet versneld worden met (meer) geld, de investeringen zijn vaak groot, bijna alle investeringen vereisen een lange adem en er zijn nog nauwelijks (succesvolle) exits.

    Na het bezoek aan de AIG Agtech ben ik samen het een groep Nederlanders en Nieuw Zeelanders naar UC Davis geweest. Net buiten Sacramento. Dit is de leidende landbouwuniversiteit van Amerika. We werden midden in het land ontvangen in een grote opslagruimte. Daar vertelden verschillende professoren hoe ze nieuwe technologie inzetten om de yield van het land te verhogen, om gezondere voeding te produceren en om eerder schadelijke bacteriën in het gewas te kunnen detecteren en neutraliseren.

    Het laatste bezoek was aan een evenement van Rabobank en SF New Ventures: FoodBytes 2.0. In een hippe tent in SOMA presenteerde meer dan 10 food startups hun bedrijf. Veel initiateven zijn gericht op de trends die de minister van landbouw noemde op de AIG Agtech. Daarnaast ook een aantal bedrijven die zich richten op het verminderen van voedselverspilling, waaronder het Nederlandse bedrijf Nofoodwasted. Opvallend is dat de meeste startups zich primair richten op tractie en dat uitgewerkte verdienmodellen en/of business modellen veelal ontbraken.


reacties