1. China Innovatiereis 2008 :: de top5

  Afgelopen week ben ik in Shanghai en Chengdu geweest. Op bezoek bij bedrijven op het gebied van merken, media & technologie.

  Opgevallen is dat -ondanks de enorme opkomst van interactieve media- veel communicatie nog erg ‘zenderig’ is. Dit is niet onlogisch omdat veel merken nog bekend en vertrouwd moeten worden.

  De media zijn overigens wel in een enorme ontwikkeling. Zowel de groeicijfers van internet als het gebruik van mobiele telefoons zijn ‘booming’ en interactieve HD tv-zenders via de kabel & over IP (het internet) & mobiele tv via de nieuwe 3G standaard zijn in China (in tegenstelling tot ons eigen land) al operationeel.

  Op het gebied van technologie -zoals bijvoorbeeld games-ontwikkeling en web2.0- zitten de Chinezen veelal nog in de kopieer- en tegen lage kosten produceerfase. Hun ambities op dit vlak zijn echter groot, het is nog een kwestie van een jaar of 5 wanneer ze genoeg geld hebben verdiend en hard zijn gegroeid om ook de echte (nieuwe) ontwikkeling te initiëren.

  Ik heb een top5 gemaakt van de bedrijfsbezoeken en presentaties. De volgorde is niet bewust, behalve dat het lijstje top-of-mind is opgesteld. Om het spannend te houden begin ik uiteraard met nummer vijf…

  Top5 :: nr. 5 :: Callme & Yaawa

  Op de laatste ochtend in Chengdu ontvingen we een aantal gasten in ons hotel. Geen bedrijfsbezoeken dus. Dit was omdat er een officiële vrije dag was in China. Een van de presentaties was van een VC, een venture capitalist. Hij was bezig om een fonds op te zetten en in nieuwe initiatieven te investeren. Het doel: van 1 dollar 100 dollar maken binnen 5 jaar. Los van vastgoed, investeerde deze man voornamelijk in internet en mobiel. De managing directors van twee ventures waren aanwezig om hun concepten toe te lichten. Callme was een soort sociaal netwerk op mobiel om en rond een tamagotchi hondje. Net geïntroduceerd en nu al een groot succes. In aantal deelnemers en de tijd die er per dag aanbesteed wordt. Dit gaat richting de 6 uur, mede omdat ook een instant messenger functie is toegevoegd om over je hondje te kletsen. Kreeg een beetje een Eccky dejavu, maar ‘this is China’… Het andere verhaal was van Yaawa, een Chinese variant op Netvibes en iGoogle. Je eigen startpagina op het net, niet alleen met alle relevante content die je geselecteerd hebt, maar ook met handige interactieve widgets & gadgets (kleine applicaties die diensten op andere plekken op het internet naar je toehalen). Ook een mooi verhaal, met een heldere toekomstvisie. En super goed gepresenteerd door een dame uit Singapore, met een opleiding in de US. Chinezen weten ook ook: ‘it’s a selling job…!’ (en dat ze zelf niet best presenteren).

  Top5 :: nr. 4 :: Tudou

  Onze gastheer in  Shanghai & Chengdu, Marc van der Chijs,  heeft aan de wieg gestaan van Tudou.com, de Youtube van China. Tijdens een partijtje golf een aantal jaar gelden bedachten hij en zijn partner (de huidige CEO) het plan om een videosite te starten. Ze zijn de volgende dag aan de slag gegaan met een aantal programmeurs en introduceerde hun platform ongeveer tegelijk met de Amerikaanse concullega. Tudou krijgt op dit moment veel (westerse) media-aandacht. Mede dankzij de situatie in Tibet en het feit dat video’s over dit gevoelige onderwerp in China worden gecensureerd. Gelijk overigens met alle content die de regering liever niet online ziet opduiken. Een team van tientallen jonge Chinezen scant alles wat heel de dag geupload wordt en verwijdert de ongewenste video’s.  Opvallend is dat alle grote Amerikaanse dotcoms moeite hebben hun dominante positie door te voeren in China. Immers, QQ is groter dan MySpace, Baidu dan Google en Tudou groter dan Youtube. Wereldwijd! 

  Top5  :: nr. 3. :: iResearch

  Dit onderzoeksbedrijf heeft een panel van 100.000 Chinezen. Aan de hand van de online mediaconsumptie van deze groep worden de bereikcijfers van de hierboven genoemde websites gemeten. En natuurlijk van alle andere websites in China. Het was geweldig om te zien wat er allemaal werd gemeten en hoe makkelijk bezoek, ‘stickiness’ en bijvoorbeeld retentie in mooie grafieken en overzichten met 1 muisklik werden gepresenteerd. iResearch onderzoekt ook online campagnes. Kwantitatief en kwalitatief. Ook zijn er expansieplannen richting interactieve televisie en mobiel.  Het is dat dit bedrijf het druk heeft met de enorme groei in China en geen tijd voor internationale expansie. Anders zou ik behoorlijk zenuwachtig zijn geworden als ik me in dezelfde markt begaf.

  Top5 :: nr. 2 :: Ubisoft

  Het bezoek vond plaats bij een net geopende ‘studio’ in Chengdu. Een stad die valt te omschrijven als een soort doorsnee van een Oost-Europese hoofdstad en Rotterdam. Maar dan met wel twee enorme, splinternieuwe bedrijfsterreinen die weer aan Silicon Valley doen denken. We werken ontvangen door een Amerikaanse Chinees die deze ‘studio’ van een van de grootste gamebedrijven in de wereld runt. Vooralsnog werken er ca. 90 studenten/ netafgestudeerde jonge Chinezen. Deze groep was geselecteerd middels een soort Idols-competitie.  Iedereen kon zich aanmelden en middels meerdere selectierondes met opdrachten zijn de beste overgebleven. Die worden de komende maanden getraind en dan gaat het echte werk beginnen. De Chengdu-studio kan dan intern pitchen op productieklussen binnen Ubisoft. En zo moet deze nieuwe vestiging zich op de kaart zetten. Binnen Chengdu en over de hele wereld als het aan de ambitieuze leider van dit gave bedrijf ligt.

  Top5 :: nr. 1 :: Shanghai Media Group

  Dit staatsbedrijf is de RTL van Shanghai. De staat is alleen aandeelhouder en graait 1 keer per jaar wat geld uit de kas. Voor de rest kan de Shanghai Media Group (SMG) super commercieel opereren. En dat moet ook wel, er zijn in China nog wel een handvol vergelijkbare staatsbedrijven. De ontvangst was goed verzorgd en een alleen Chinees sprekende vice president had een hele delegatie vrouwelijke CMO’s en COO’s meegenomen om in een imposante, statige setting de activiteiten van SMG toe te lichten. Waar SMG allemaal mee bezig is staat hierboven al beschreven. De aantallen gebruikers van de nieuwe diensten zijn imposant. Of dit door de grote van het land komt of omdat niemand deze technologische ‘propaganda’ kan controleren zullen we nooit weten…

   

  Gerelateerde items & publicaties rond de China Reis 2008

  China Innovatiereis 2008 – de officiële site van de reis

  Overzicht publiciteit :: foto’s, video’s, podcast & verslagen

  Videosite met reportages van de China Innovatiereis 2008


reacties