1. Het Westen? Dat is al verleden tijd…

  Deze week stond er een aardig artikel in de NRC Next naar aanleiding van een boek van de Singaporese intellectueel Kishore Mahbubani. Dit boek beschrijft hoe superieur het Westen zich voelt in de wereld en -hierdoor- de opkomst van het Oosten volledig onderschat.

  “We treden een volkomen nieuw tijdperk binnen, waarbij we aan het eind komen van de westerse overheersing van de geschiedenis. Het is belangrijk dit te begrijpen, maar dat lukt het Westen niet…”.

  Verder zegt Mahbubani dat dit hem zorgen baart. “De kracht van het Westen was altijd de openheid van geest, de flexibiliteit om je aan te passen en te veranderen. Maar het Westen is gesloten geworden en afkerig tegen verandering”.

  Dit laatste kom ik dagelijks tegen in de discussie rond ‘oude’ en ‘nieuwe’ media. En met mijn recente bezoek aan China nog vers in mijn geheugen vrees ik dat Mahbubani überhaupt een punt heeft.

  Om weer te geven hoe snel de Chinezen gaan (en dat is uiteraard maar 1 van de landen in opkomst), staat hier een filmpje van mijn ervaring in de Hogesnelheidstrein van Shanghai.

  Met 426 kilometer per uur…
  Want zo hard gaat het daar!

   

  httpv://www.youtube.com/watch?v=ATeb9b0iI_I


reacties