1. Nieuw decennium. Nieuwe kansen.

  Column gepubliceerd in MarketingTribune nr. 2, laatste week van januari 2010.

  Nog een gelukkig nieuw jaar en een mooi nieuw decennium. Ik weet dat het alweer eind januari is, maar beter laat dan nooit zal ik maar zeggen. Ik kan me nog goed herinneren dat 10 jaar geleden het vorige decennium startte. Met enorm veel rumoer vooraf over de millennium bug. Neem aan dat u zich deze hoax nog goed kunt herinneren. ‘Time flies when you are having fun…’.

  De gemiddelde consument heeft sinds 2000 niet stil gezeten. Analoge camera’s zijn ingewisseld voor digitale toestellen. CD’s zijn inmiddels net zo achterhaald als LP’s. Steeds meer televisies worden gevoed door decoders. Marktplaats.nl is al jaren het grootste winkelcentrum van Nederland geworden en nieuwe digitale merken worden met groot gemak werkwoorden met -wie had dat in 2000 kunnen bedenken- Hyven en Googelen als meest populaire koplopers. De digitalisering van media verandert in een razend tempo de wereld.

  Een dooddoener natuurlijk, maar niet minder waar met de volgende cijfermatige onderbouwing: in Amerika wordt al meer dan 1/3 van alle mediatijd online besteedt. En dat terwijl in dit -toch best ondernemende land- maar 12% van alle marketingbudgetten online worden ingezet. Wonderlijk. Niet? Ik vrees dat de verhouding tussen het mediagedrag van Nederlanders en de bestedingen van de gemiddelde marketeer niet veel beter is.

  Hoe dit komt? Nou, door de zogenaamde ‘confidence gap’. Het gat in vertrouwen tussen de inzet van bekende media en het gebruik van digitale media. Die niet alleen constant in beweging zijn door technologische ontwikkelingen -Facebook & Youtube bestaan pas 5 jaar- maar die ook vragen om ander strategisch denken. Immers, we gaan van ‘push’ naar ‘pull’, van ‘brand-‘ naar ‘consumer centric’-denken, van ‘insights’ naar ‘audience understanding’, van originaliteit naar relevantie en van cross media naar kanaalintegratie & de koppeling van de virtuele en fysieke wereld door de enorme groei van mobiel internet. Om maar wat verschuivingen te noemen (excuses voor de grote hoeveelheid Engels woorden). Die -overigens- stuk voor stuk vragen om andere strategieën, business modellen, concepten en ideeën.

  Waar het afgelopen decennium in het teken stond van de digitalisering van media bij consumenten, wordt het tijd dat wij marketeers de komende 10 jaar keihard aan de slag gaan met nieuwe media om weer de aansluiting te vinden met de consument.


reacties