1. Eigenlijk verandert er helemaal niets

    Column geschreven voor Marketing Tribune 20

    Toen John Pemberton in 1886 Coca-Cola ontwikkelde waren reclameslogans als ‘Delicious’ en ‘Refreshing’ niet genoeg om het nieuwe drankje aan de man te brengen. Zijn boekhouder bedacht iets innovatiefs… Hij deelde coupons uit aan vrienden en bekenden om gratis kennis te maken met dit heerlijke, frisse drankje. John Pemberton vond het weggeven van zijn product geen goed plan en floot zijn boekhouder keihard terug. Pas toen Asa Griggs Candler in 1888 Coca-Cola kocht, werd het idee van de coupon echt geïntroduceerd. Deze bon voor korting op een glas Coke staat nu bekend als de eerste coupon in de wereld.

    Sinds 1888 zijn er oneindig veel varianten op dit fenomeen bedacht om de verkoop van producten en diensten te stimuleren. Ook zeer vernieuwende. Zo worden actieve gebruikers van de locatie gebaseerde mobiele dienst Foursquare beloond met -bijvoorbeeld- gratis kopjes koffie bij de horeca-outlets waar ze regelmatig komen en trouw online inchecken. Het zal nog wel even duren voordat iedereen Foursquare-achtige diensten gebruikt en de massa wordt bereikt.

    Dit laatste lijkt wel snel het geval te worden met een ander nieuw initiatief: het Amerikaanse Groupon. Dit bedrijf -dat ‘group’ en ‘coupon’ samentrok in haar naam- is inmiddels het snelst groeiende internet en couponbedrijf ter wereld. Groupon speelt in op de behoefte van de mens om verleid te worden met forse, tijdelijke kortingen, voegt er een regionaal karakter aan toe met plaatselijk aanbod en activeert de inkoopkracht van grote groepen consumenten via sociale media. Dagelijks is er een nieuwe, exclusieve aanbieding. De coupons van Groupon moet je uitdraaien en inleveren bij de winkel of dienstverlener die de korting vervolgens verschaft.

    Groupon -dat pas in 2008 startte- is hard bezig met internationale expansie en heeft inmiddels al haar deuren geopend in Nederland. Waar Coke ooit begon met coupons om vrienden en bekenden te activeren, pakt Groupon dit basis idee op een moderne manier door. Geestig. Hoeveel er verandert. En eigenlijk ook weer helemaal niet.


reacties