1. Ideëel bijeffect

    Column geschreven voor MarketingTribune 21

    In november vond het jaarlijkse sponsor- congres plaats, in Krasnapolsky in Amsterdam, met overdag lezingen en paneldis- cussies en ’s avonds de uitreiking van de SponsorRingen. Het is leuk om te zien hoe dit vakgebied zich ontwikkelt. De eerste sponsorcontracten waren vooral gericht op het vergroten van de merkbekendheid, bijvoorbeeld de Amstel Gold Race.Inmiddels is bijna elke sponsor druk in de weer met het activeren van de contracten en daarmee de consument. Naast logo’s en reclameborden is het winnen van kaarten voor evenementen inmiddels gemeengoed geworden. Ook krijgen we steeds meer sales promotions. Dit gebeurt om extra op te vallen en consumenten in beweging te krijgen. Zo kwam het voetbalteam van mijn dochtertje recentelijk bijna in aanmerking voor een jacuzzi in het clubhuis. Gelukkig zijn er adverteerders die niet op zoek gaan naar de volgende ludieke activatie, maar die iets anders verzinnen om op tevallen.

    Zo heeft adidas bij alle belangrijke voetbalwedstrijden een eigen team van fotografen dat zoveel mogelijk foto’s maakt met daarop spelers in adidas-kleding. Na de wedstrijd gaan deze foto’s meteen online. Niet alleen op professionele fotosites, maar ook op Flickr en Facebook. Daardoor was de meest geplaatste foto van de Champions League-finale – tussen twee door Nike ge- sponsorde ploegen – er eentje van adidas. Dit was een foto van de gesponsorde Messi met een opvallend gele voetbalschoen met de bekende drie strepen in zijn hand.

    Ook zijn er adverteerders die hun sponsoractiviteiten op slimme wijze koppelen aan de ‘business’. Zo steunt Hema nog niet zo lang Natuurmonumenten. Om hier op een relevante manier iets mee te doen, levert deze sympathieke retailer een bijdrage aan het ontdekken van de natuur door kinderen. Dit gebeurt met een range speciaal ont- wikkelde producten die bestaat uit leuke, kindvriendelijke speur- en doe-spullen: van schepnet tot downloads met spannende speurtochten.

    Zo ziet u maar, sponsoring wordt steeds meer een belangrijke brug- genbouwer tussen de belevingswereld van de consument en direct aantoonbare com- merciële doelstellingen van een bedrijf. En dat dit in economisch zware tijden ook nog eens een ideëel bijeffect heeft is uiteraard mooi meegenomen.


reacties