1. Zelf iets maken

  Column geschreven voor Marketing Tribune 21

  In 1999 startte Levi’s met ‘mass customization’. De bekende broekenfabrikant probeerde hun massaproductie-omgeving om te zetten naar een ‘built-for-one’-model: iedereen zijn of haar eigen spijkerbroek.

  Dit experiment liep niet goed af en na vijf jaar ploeteren werd de stekker uit dit ambitieuze project getrokken. Inmiddels zijn we bijna 15 jaar verder. Levi’s heeft met haar Curve ID nu wel een werkende, individuele aanpak. Met een handige online applicatie kan je vorm geven aan je nieuwe broek en wordt je eigen ‘pair of jeans’ gratis thuisbezorgd.

  De ontwikkelingen rond ‘mass customization’ lopen door de verdere digitalisering inmiddels over in ‘micro production’. Met de komst van -vooral- 3D-printers kunnen we met z’n allen zelf gaan produceren. Het duurt niet lang meer of we printen een nieuw klepje voor een Senseo-apparaat gewoon thuis uit.

  Er zijn inmiddels online allerlei platformen en tools –zoals bijvoorbeeld Shapeways- die je helpen om je eigen producten te ontwerpen, die zorgen voor de productie en die -eventueel- ook nog geïnteresseerde kopers voor je creatie aantrekken.

  Ook ontstaan er fysieke plekken waar allerlei geavanceerde apparaten staan waarmee je je dromen kunt verwezenlijken. In Amerika heeft TechShop al 6 locaties waar voor een paar miljoen dollar machines staan en leden elkaar helpen met het produceren van ‘built-by-me’-producten.

  In Nederland kan je ook al in een dergelijke inspirerende technologische omgeving terecht. Fablab van de Waag is niet alleen een digitale fabricagefaciliteit, maar brengt ook ‘makers’ bij elkaar om gezamenlijk kennis te ontwikkelen.

  De oprichter en ex-CEO van Layar Raimo van der Klein wil van Amsterdam de ‘Makers Capitol of Europe’maken en organiseert daarom ‘meet-ups’ om ervaringen te delen, business modellen te presenteren, contacten te leggen en inspiratie op te doen. Zijn overtuiging is dat voorop lopen op dit gebied een explosie aan creativiteit gaat opleveren. Met alle positieve zakelijke gevolgen van dien.

  Wanneer ga jij iets zelf maken?


reacties